2015. november 18., szerda

Csillagok, csillagok...

(... szépen ragyogjatok... Emlékszünk még erre a népdalra? Szerintem általános iskolában benne volt az énekkönyvünkben... Most kerestem volna a neten egy szép előadását a dalnak, de nem találtam olyat, ami tetszett volna, így csak magamban dúdolgatom...)

Elkészültem mostmár a negyedik ilyen kendőcskével. Csak gyönyörködöm és gyönyörködöm, annyira nehéz betelni vele, már szavaim sincsenek, melyekkel leírhatnám ezt a csodaszép vörös/bordó árnyalatot.
Lehet, hogy a blokkolást nem a legszakszerűbben csinálom (sőt biztos, hogy nem, most, hogy utánaolvastam egy picit), amikor vasalom a horgolmányokat, de egyszerűen nincs türelmem kigombostűzni és várni, hogy hasson a művelet. A vasalásos módszert, amit alkalmazok, egy helyen találtam meg eddig a neten (de az is macerásabb mód, mint amit én művelek, majd még folytatom az okosodást), ez sokkal gyorsabb a felszúrogatás helyett. Nem kellene ilyen türelmetlennek lennem, tudom; a hosszú távú, káros hatásait a gőzölésnek a fonalakra még nem ismerem (nem csinálom régóta), ha vannak egyáltalán ilyenek, lehet, hogy majd szidom magam egyszer miatta a jövőben.
Mindenesetre, most is állatias módon jártam el: a kis nyuszifülek kisimításához a vasalót használtam. Szépen befordítgattam őket úgy, ahogy állniuk kell, majd rá a gőzt és kész is. Az én ízlésemnek amúgy megfelelt volna tulképpen az is, ha maradnak olyan kis girbegurbán állók a fülecskék:
...kivasalva viszont, ahogy fentebb látszik, szépen ráfeküdt a kendő Julcsi babára. :)

A mintát leírtam a másik blogon is, ide most egy rövidített változat kerül:
Kezdés: 4 láncszem, kúszószemmel összekötve körré.
1. sor: 5*páratlan számú db láncszem a kezdőkörbe horgolva (az enyéim 15 darabosak, a következőkben ezt a számot írom mindenhová, ami helyettesíthető a másik páratlan számmal, ami mellett ehelyett a szám helyett döntünk).
2. sor: A munka megfordítása után elhaladunk kúszószemmel az első 15 darabos láncszemsor nyolcadik szeméig, s ebbe a láncszembe beleöltünk egy 2*15 darabos láncszemsort. Visszaérve a 8. szembe, készítünk egy 5 darabos láncszemsort, ezzel átmegyünk a soron következő 15 darabos láncszemsor 8. szemébe. Itt is meghorgoljuk a 2*15 darabos láncszemsort, ebbe a szembe visszaöltve, majd következik a 3. láncszemsor 8. szeme (természetesen az 5 darabos átkötő láncszemsor lehorgolása után), amelybe nem 2, hanem 3 db 15-ös láncszemsort készítünk. A fennmaradó két láncszemsor 8. szemeibe ismét elkészítjük a 2*15 darabos láncszemsort, ahogy az első két esetben tettük és így visszaérünk ennek a sornak a kezdőpontjához.
Ha nem a 15-ös számú változatot választottuk, hanem pl. a 13-ast, akkor a csillag nyúlványai úgy jönnek majd ki, hogy 6+1+6, tehát ekkor a 7. szemek a kiinduló szemek, ha pl. a 17-est, akkor 8+1+8, tehát ez esetben a 9. szembe öltögetünk vissza.
3. sor: Innen ismétlődnek a sorok. Miután megfordítottuk a munkát, ismét elhaladunk kúszószemekkel a nyuszifülpár  félpárjának a 8. szeméig, 2*15 db-os láncszemsor, majd nem 5, hanem 7 darabos átkötő láncszemsorral összekötjük a szabadon maradó nyuszifül fél párjának és a következő nyuszifülpár közelebb eső félpárjának 8.-8. szemeit, majd ebbe a kis vaskos szembe beleöltjük a 2*15 darabos nyuszifülpárt.
A kendő közepére érve, ha jól csináltuk, akkor a 3*15 darabos láncszemsorkupacunkon így történik az áthaladás: az átkötő láncszemsorral összekötjük a hármas blokkot megelőző nyuszifülpár félpárját és a hármas blokk első harmadpárját, majd bele a 2*15 darabos láncszemsor. Átkötő láncszemsorral áthaladunk és bekötünk a hármas blokk középső láncszemsorának 8. szemébe és itt nem 2, hanem 3*15 darabos láncszemsort készítünk. Végül a hármas blokk utolsó tagjának és a következő, immár normál kettes blokk közelebb eső párjának 8.-8. szemébe öltünk bele és folytatjuk a munkát tovább a már megszokott 2*15 darabos nyuszifülek készítésével.
Befejezésként maradhatnak a sima nyuszifülek szélnek, de ha még sok a fonalunk, vagy dísztelennek érezzük így meghagyva, akkor kis pikókkal is fel lehet dobni őket például, vagy bármi mást is alkalmazhatunk, amit kreativitásunk és tudásunk diktál. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése