2016. március 28., hétfő

Tojásoló

Tojásmetria - ezt a címet kapta ez a kis előadás a Hagyományok házában, Fekete Ildikó tartotta, egy fiatal hölgy, aki matematikus és tojásfestő is egyben.  
A címből már sejteni lehetett, hogy tudományos alapon közelítjük meg a témát, kíváncsi voltam, mit lehet ebből kihozni. (A tojás - eredetileg halotti kultuszkellék - a belőle kikelő madárral Jézus újjászületését, a népi hiedelem szerint az életet jelenti; a piros szín, ami a tojásfestés gyakori színe, Jézus kiontott vérét.)
Másnap megnéztem a kiállítást is

A Cultura Magazin cikke csak engedéllyel másolható.
A tojás (eredetileg halotti kultuszkellék) a belőle kikelő madárral Jézus újjászületését, a népi hiedelem szerint az életet, a piros szín Jézus kiontott vérét jelképezi.

A Cultura Magazin cikke csak engedéllyel másolható.
A tojás (eredetileg halotti kultuszkellék) a belőle kikelő madárral Jézus újjászületését, a népi hiedelem szerint az életet, a piros szín Jézus kiontott vérét jelképezi.

A Cultura Magazin cikke csak engedéllyel másolható.
A tojás (eredetileg halotti kultuszkellék) a belőle kikelő madárral Jézus újjászületését, a népi hiedelem szerint az életet, a piros szín Jézus kiontott vérét jelképezi.

A Cultura Magazin cikke csak engedéllyel másolható.
Ildikó azzal kezdte az előadását, hogy a természetben minden a szimmetriára törekszik, a szimmetrikus arcot tartjuk legtöbbször szépnek, a zeneművekben is megtalálható, a versekben és a tárgyi alkotóművészetben is az erre való törekvés, de nem létezik tökéletes szimmetria, valamint nem is mérhető meg, már csak a tökéletlenül működő műszerek miatt sem.
A tojás maga egy forgástest, ami csak a függőleges tengelyére szimmetrikus. Ez azt jelenti, hogy a pontokat a függőleges tengelyre tükrözve a tengely másik oldalán a tükrözött pontok ugyanolyan távolságra vannak a tengelytől, mint az eredeti pontok. 
Másik jellemzője, hogy forgásszimmetrikus is, ez pedig azt jelenti, hogy pl. hatodrendűen forgásszimmetrikus egy minta, ha hatszor (60 fokban) körbeforgatva azt, ugyanoda, azaz önmagába tér vissza.
Festéskor a szimmetriát az osztóvonalak határozzák meg. Adott tájegységre általában jellemző volt, hogy hány tengelyűen tengely- és hanyadrendűen forgásszimmetrikus, valamint a minta maga is meghatározó volt, ill. a használt színek is. 
Engem a tojáshímek szimbólumrendszere érint meg a legjobban, szerencsére erről is hallhattunk pár szót. A mintákat illetően a pöttyözés általában a nappalok és az éjszakák váltakozását jelképezte, ill.  az emberi világ tükröződését a másvilágra. A csillagok nyolc ágúak általában, és az élet körforgását szimbolizálják. (Csillag jelenik meg az égen, ha megszületünk, és lehull egy, ha meghalunk - a régiek hite szerint.)
Színek: A Gyimesekben a tojást pirosra festették, Hunyad megyében sárga-fekete színekkel találkozhatunk piros háttérben, a Sárközben narancssárga-pirossal dolgoztak és itt gyakori volt a teljes állatábrázolás, vagy egy-egy állati testrész festése is. Ez ritka, főként stilizált kígyóval, békával, sárkánnyal lehet találkozni a hagyományos mintával festett tojásokon - valószínűsíthetően azért ezekkel, mert ezek az alvilághoz köthetőek. A kakastaréjos, vagy lúdlábas mintáknak óvó-védő funkciót tulajdonítottak, a családoknak sokszor saját állatuk volt, amit ábrázoltak a tojásaikon.
A tulipán minden tájegységre jellemző szinte, már a nagyon korai időktől fogva ismerjük, mint virágot, mert ugyan Európába csak a törökök hozták be, mi sokkal hamarabb találkozhattunk vele a keleti sztyeppéken, ahol ismertek vadtulipán fajok. Jelentését tekintve női szimbólum, minél inkább kinyílt, annál idősebb a nő.
Gyimesből ismert az ún. ördögtérgye motívum, úgy tartják arrafelé, hogy akinek szerencséje van, annak ördöge van. Innen származik az ún. vétett/vesztett utas motívum is, ez a tojásfestés netovábbja, ugyanis teljesen szabálytalan mintáról van szó, amelyet nagyon nehéz osztóvonalak segítsége nélkül megfesteni. Ez a motívum utalhat mögöttesen arra, hogy segítsen a tojás tulajdonosának megtalálni a helyes utat, illetve jelentheti az emberek és a szellemvilág közötti utat is.
Ördögtérgye
A négytengelyes szimmetria a leggyakoribb, a tojástestre, formájából adódóan, mindig berajzolható egy függőleges és egy vízszintes osztóvonal, amely négy-négy területre osztja fel a tojás felületét. Az öttengelyesen szimmetrikus a legritkább, Ildikó eddig csak Váralja tojásain találta meg (még vannak feldolgozni való tájegységei). A héttengelyes is ritka, általában csak a gereblyemintában jelenik meg; a kereszténységben a hét a teljesség száma.
A már feldolgozott tájegységek térképei a kiállításon
Ha már kereszténység: ami még számomra érdekes volt, hogy kevésszer találunk keresztábrázolást a mintákban. Ennek az lehet a magyarázata, hogy a tojásfestés hagyománya nem keresztény eredetű, hanem jóval korábbi. (Ismertek azok nézetek, miszerint a keresztény vallás kialakulásakor több pogány ünnepet, szertartást és szokást beemelt saját rendszerébe.)






















Itt pedig az én tojásaim, természetesen horgolva:



2016. március 15., kedd

Van egy népdalunk...

... ami a kendőkről szól. Látszólag. De az ősiségben, a hagyományban van egy átvitt, egy mögöttes értelme az énekeinknek is, ahogy például a meséknek. A szimbólumok mögöttes értelmét sok esetben nem értjük már, kiveszett ez a tudás belőlünk (egyes vélemények szerint tudatosan kipusztították; én erről azt szoktam gondolni, hogy 1. ha olyan erős volt ez bennünk, akkor miért hagytuk, hogy így legyen? 2. ahhoz, hogy valamit elpusztítsanak, főleg, ha ezek eszmék, az ember életét alapjaiban meghatározó szerves rendszerek, akkor nem lehet(ne) csak úgy elsöpörni a föld színéről, ahhoz nagyon kell ismerni a rendszert és nagyon tudatosan kell akarni rombolni - ennyi összetettségre, ennyi gonosz tudatosságra csak nagyon kevesen képesek szerintem, főleg nem történelmi léptékben nézve, száz években mérhetően), ezért szétesett ennyire a világunk a mostanság. Ami régen szerves egészet alkotott, az mára darabjaira hullott...

Itt a dal szövege egyben:

Három piros kendőt veszek,
Ha felveszem, piros leszek,
Piros leszek, mint a rózsa,
Rám illik a babám csókja.

Három fehér kendőt veszek,
Ha felveszem, fehér leszek,
Fehér leszek, mint a hattyú,
Nem ölel meg minden fattyú.

Három sárga kendőt veszek,
Ha felveszem, sárga leszek,
Sárga leszek, mint a halál,
Elrepülök, mint a madár.

Három tarka kendőt veszek, 
Ha felveszem, tarka leszek, 
Tarka leszek, mint a világ,
 A síromon nőjön virág.

És itt van egy elemzés arról, amit szimbolizálhat:

 „Három piros kendőt veszek, Ha felveszem, piros leszek, Piros leszek, mint a rózsa, Rám illik a babám csókja.” - Ez az ember életének fiatal, pirospozsgás időszaka. Pezseg az élet, tombolnak az energiák. Aki ezt nem éli meg, nem fog tapasztalni, nem tud feltöltődni, nem lesz miből adnia.

 „Három fehér kendőt veszek, Ha felveszem, fehér leszek, Fehér leszek, mint a hattyú, Nem ölel már minden fattyú.” - Már őszül a hajam (tisztul a szellemiségem), uralom az energiáimat, túl vagyok a bujaságon.

 „Három sárga kendőt veszek, Ha felveszem, sárga leszek, Sárga leszek, mint a halál, Elrepülök, mint a madár.” - Ekkor már a halálra készülök, büszkeségemet feladva minden általam megbántott embertől bocsánatot kérek, és minden engem megbántó embernek megbocsátok. Nem érdekel, hogy mit szólnak hozzá: ez az ő döntésük, ők maradnak, én pedig megyek. Megboldogul, jobb létre szenderül, távozik az árnyékvilágból… A magyar nyelvben a halállal kapcsolatos minden kifejezés arról szól: odaát jobb! Akkor mitől félünk? Halálom előtt szembesülök tetteimmel, lepereg az életfilm, és immár hátizsák és visszahúzó súlyok nélkül elrepülök, mint a madár…

 „Három tarka kendőt veszek, Ha felveszem, tarka leszek, Tarka leszek, mint a világ, A síromon nőjön virág.” - Ez már az álomról szól: odaát vagyok, ahol tarkaság van, nincsenek kötelező színek, feladatok, korlátok… Egybeolvadok a világgal, már csak egyetlen vágyam van: legyen folytatásom! Boldoguljanak az odaát hagyott gyermekeim, barátaim, használják az általam kötött pulóvert, az általam átadott tudást, az általam teremtett teremtményeket: ott töltött életem által nőjön a világ – a síromon nőjön virág!

Tegnap meghalt egy kolléganőm. Nincs öt éve, hogy a betegségét diagnosztizálták, ezt azért tudom ilyen pontosan, mert akkor voltam én is a kórházban, mikor nála is kimondták, hogy rosszindulatú az elváltozás a szervezetében és akkoriban többet beszélgettünk - a betegség közelebb hozott minket egymáshoz. Volt, hogy jobban volt, volt, hogy rosszabbul, az elmúlt évek során, de úgy tűnik, a sok kemoterápia és sugárkezelés után a szervezete már nem bírta tovább a terhelést. Nyugodj békében, E.

2016. március 13., vasárnap

A kék kendő...

"...Legyek a kendő, mely könnyet töröl,
Legyek a csend, mely mindíg enyhet ad..." 
Reményik Sándor: Akarom (részlet)


Ajándék lesz ... Néha inkább szürke, néha inkább fátyolos kék, néha mindkettő, egymás átmenetei. Kétszálasan, a leheletvékony Drops Lace-ből gubancolva.

Folyamatában, készülőben...

Befejezve.